Kadir gecesinde yapılacak ibadet ve dualar

Spread the love
Kadir gecesinde yapılacak ibadet ve dualar
Kadir gecesinde yapılacak ibadet ve dualar

Ramazanın son 10 gününde ve tekli gecelerinden olan Kadir gecesi ülkemizde de Ramazanın 27.günü gecesinde kutlana geliyor.

Kadir suresinde de belirtildiği üzere bu gece bin aydan daha hayırlıdır.Bu gece yapılacak ibadetler,dualar, Allah’tan istekler diğer günlere kıyasla daha faziletlidir. Ve bu dualar icabete yakındır.Peki Kadir gecesinde hangi dualar okunmalı ?hangi ibadetler yapılmalıdır?


Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir gecesi sema kapılarının aıldığı,dua ve tövblerin kabul olduğu kutlu gece olarak kabul edilirken Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.

Kur’an-ı Kerim’de “Kadir Suresi”nde bu gece şöyle anlatılıyor:


“Şüphesiz, biz onu (Kur’an-ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yeri ağarmasına kadar bir esenliktir.”(Kadir Suresi 1-5)

Kadir gecesinde yapılacak ibadet ve dualar

Hz. Aişe (r.anha) Rasûlüllah (s.a.s)’e demiştir ki:

“Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):

“Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu.” (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Ebû Hüreyre (r.a)’ın rivâyet etmiş olduğu hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur:

“Kim Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, Kadir, 1).

Kadir gecesini namaz kılarak Kur’an-ı Kerim okuyarak,tövbe ederek ve dualar ederek değerlendirebilirsiniz.Ayrıca Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ramazan ayının son on gününde itikafa girerdi.

Yeni şafak.com.tr