Bir çok insan aralıklı oruç diyetinin ismini duymuş ama uygulamamış ya da aralıklı oruç diyeti uygulamış ama bazı yanlışlıklarla uygulamış olabilirler.
Bugün sizler için aralıklı oruç diyetini araştırdık ve aralıklı oruç diyetinde neleri yemeniz gerektiğini sizlerle paylaşmak istedik. Aralıklı oruç günde kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere 2 öğün beslenme şeklidir.Yani 16:8 16 saat yemek yemeden ve ardından tekrar 8 saat yemek yemeden geçirilen vakittir.16 saatlık açlığın içerisine uyku saatleri de dahildir.Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmemektedir. Su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvılar içilebilir. Yeterli sıvı alımı önemlidir.
Aralıklı oruç diyetinde belirlenen öğünlerde istenilen besinin yenmesine izin verir, ancak doğru olan sağlıklı yiyeceklerin tercih edilmesidir: Aralıklı oruç diyetinde yüksek karbonhidrat ve şeker içeren, işlenmiş ve hazır gıdalar tüketilmemelidir. Aralıklı oruç diyetine başlanmadan önce bir hekim kontrolünden geçilmesi ve aralıklı orucun bir diyetisyen kontrolünde yapılmasında fayda vardır. Aralıklı oruç diyetinin kilo verme ve sağlık açısından faydalı olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.
Aralıklı oruç diyetinde yeni başlayanlara öneri
Bu yazımızda aralıklı oruç diyetine yeni başlayanlar için bu diyetin neleri içerdiğini sizlerle paylaşıyoruz.
1-Turpgiller -sebzeler
Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli lif açısından çok zengindir. Beslenme uzmanları, kabızlığı önlemek için oruç tuttuğunuzda günlük kalori alımınızı artırmanızı önerir. Ayrıca lif iştahınızı azaltarak 15 saatten fazla yiyeceksiz kalmanıza yardımcı olur.
2-Patates:Araştırmalar papatesin en doyurucu yiyecek olduğunu gössteriyor.Aralıklı oruç diyetinde günde 1 kez patates yiyebilirsiniz.Tabi ki kızartma olarak değil.
3-Baklagiller:Bakliyat yemek diyetisyenlerin obez insanlara sağladığı oruç diyetinin ve rehberliğinin bir parçasıdır.
Önceki çalışmalar, siyah fasulye, mercimek, nohut ve bezelyenin kalori kısıtlaması olmadan kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya koydu.
4-Kuruyemiş: Kuru yemiş pek çok atıştırmalıktan daha fazla kaloriye sahiptir.Ancak sağlık için çok yararları da vardır.Örneğin ceviz, kötü kolesterolü azaltan yüksek bir çoklu doymamış yağ içeriğine sahiptir. 28 gramlık bir badem porsiyonu, gıda ambalajlarında listelenenlerden yüzde 20 daha az kalori içerir. Fındık çiğnerken dişler badem hücre duvarlarının belirli kısımlarını kırmaz. Vücut, sindirim sırasında fındığın bir kısmını emer.
5-Tam tahılllar:Bazı insanlar aralıklı oruçta karbonhidrat alınmaması gerektiğini söylerler.Ancak, protein ve lif açısından zengin oldukları için diyetinize tam tahıllar eklemek önemlidir. Küçük bir porsiyon kepekli tahıl, uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Ayrıca, tam tahıllar metabolizmanızı artırır. Freekeh, amaranth, farro, darı, Kamut ve sorgum içerirler.
6-Su:
Su, toplam kan hacminin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturur. Doktorlar günde iki litre su içilmesini tavsiye ediyor. Oruçluyken vücudunuzu nemlendirmek gerekir. Susuz kalan insanlar normalde koyu sarı idrar atarlar. Şiddetli dehidrasyon yorgunluk, baş ağrısı ve mide bulantısına neden olur. Her gün çok miktarda su içmeye alışkın değilseniz nane yaprağı, salatalık dilimleri veya biraz limon suyu ekleyebilirsiniz.
7-Avokado:Avokado kalori bakımından zengindir. Doyucu etkiye sahip tekli doymamış yağ içerir. Araştırmalar, tabağınıza bir dilim avokado eklemenin sizi saatlerce tatmin edeceğini gösteriyor. Meyveyi bölgenizdeki mevcudiyetine bağlı olarak günlük veya iki günde bir alabilirsiniz.
8-Balık:Balık Balık, D vitamini, protein ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Vücuda yeterli besin sağladığı için günde 16 saate kadar oruç tutanlar için uygundur.
Aralıklı oruç spor salonlarında uzun saatler harcamadan kilo vermenin en kolay yoludur.Doktorlar aynı kalori alımını aralıklı oruçta sürdürmenizi önerirler.Ayrıca oruç, vücudunuzu şekillendirirken kas kütlenizi korumanıza yardımcı olur. Diğer oruç türlerinden farklı olarak aralıklı oruç, hafif davranış değişikliği gerektirir.