Yeni yapılan bir araştırma ile ilgili bilgi veren Onkoloji uzmanı Prof.Dr.Sezer Sağlam konu ile ilgili şunları söyledi.
Meme kanseri kemoterapisi alan ve vitamin kullanan hastaların karşılaştığı risklere dikkat çekti.Bu araştırmaya göre antioksidanlar kanserin nüksetme riskini arttırıyor.
C.B Ambrosone’nun yaptığı yeni yayımlanan çalışmasında meme kanseri kemoterapisi alan 1134 hasta(SWOG SO 221)çalışması aktif olarak 6 ayda 1 izlenmiştir.Diyen Pof.Sağlam şunları da ilave etti.
Hastaların kemoterapi öncesi yüzde 20’si C vitamini kullanırken ,kemoterapi sırasında yüzde 12 ‘si kullanmış.Tedavi sırasında vitamin E ve A alan hasta oranı yüzde 10 olarak saptanmış.
Vitamin Kullanımındaki Tehlike
Vitamin C,A,E,karoten veya qenzim,q10 kullanımı yüzde 17,Multivitamin kullanımı ise yüzde 44 saptanmıştır.Çalışmada hastaların kullandığı antioksidanlar vitamin A vitamin E ve Vitamin C karotenler ve sık kullanılan koenzim Q etkisini incelemişler.Ve meme kanseri nüksünde yüzde 40 artış olduğu görülmüş.
Ve farkta istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır.Kemoterapi ile sadece B 12 kullanımında ise yine hastalık nüksü artıyor ne yazık ki hastalarında sağ kalımı kısalıyor.
Prof.Sağlam süpriz olarak Omega-3 balık yağı haplarını kemoterapi ile kullananlara bakıldığında hastalık nüksünün yine istatistiksel olarak arttığının görüldüğüne dikkat çekiyor.
Diğer multi vitaminlerde Folik asit ve B 6 bu olumsuz etki saptanmamış.Folik asidin çok kullanılan ve 5FU olarak bilinen kemoterapik ilacın yan etkisini arttırdığı da bilinmektedir.
Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapik ilaçlar serbest ekeltron üereterek kanserli hücreye zarar vermektedir.Antioksidan kullanımı bu serbest elektron üretimini azaltmaktadır.Böylece etki azalmaktadır.
Bu çalışma ilk defa kanıta dayalı olarak bizlere kemoterapi sırasında anti-oksidan ürünlerden göstermektedir.
Kaynak.Sözcü.com.tr